column 42 Do we GetAway in May


"U mag hier niet in het park blijven staan, we bellen wel voor een sleepwagen." We hadden net van de State Park police van Bear Mountain, 3 miles buiten Peekskill, te horen gekregen dat we niet naar Ernest, onze garage-eigenaar mochten bellen. "Ik bel hem wel en zal hem vragen waar de Van naar toe gesleept moet worden. We waren een proefrit wezen maken naar Woodstock, toen we door een grote kuil in het wegdek reden, onmiddelijk verloor ik alle stuurbekrachting en de rook kwam onder de motorkap vandaan. Ik maakte een noodstop midden op de weg, nog net genoeg ruimte overlatend voor verkeer in beide richtingen. Met de brandblusser in mijn ene hand opende ik zo snel mogelijk de kap met andere hand. O-Yo, was mijn eerste gedachte, maar bijna gelijktijdig stopte de Park Politie.
We moesten onze papieren laten zien en de agent vroeg zich af hoe wij als Nederlanders een auto konden kopen in New York State met een nummerplaat van Florida. "Je hebt zelfs een Postbus in Florida." Ik probeerde uit te leggen dat we de wagen hadden gekocht volgens een buy/buy back constructie. "Are you sure this is all legal."
Een half uur later werd de wagen op een trailer getakeld door een monteur die hier de gepensioneerde leeftijd al ruimschoots bereikt zou hebben. Met zijn broek op half zeven en zijn kruis op zijn knieen leek hij eerder op een rapper dan op een opa. De manier waarop het takelen verliep gaf me geen prettig gevoel. Daarbij kwam dat trailer en camper nu gezamenlijk ver boven de 13 foot waren, de gemiddelde doorrijhoogte bij een viaduct, om van de overhangende bomen in het park nog maar te zwijgen. Slechts een dunne ketting hield de camper op de trailer.
"So you're coming with the highride." waren Ernest eerste woorden, nadat we weer veilig op het terrein van de garage waren teruggekeerd. Onmiddellijk werden twee monteurs aan het werk gezet. Binnen een uur was alles weer o.k. Toen we door de kuil reden, was de slang van de stuurbekrachtiging los geschoten en de olie was daarna op de gloeiend hete uitlaat terecht gekomen en vervolgens verbrand.
Ik vroeg Ernest hoe het nou zat met die nummerplaten uit Florida. " Sinds 9-11 is het niet meer zo makkelijk voor buitenlanders om in de New York State auto's te kopen en de verzekeringen zijn een stuk goedkoper in Florida, vandaar."