column 44 KOPN 89.5 Open Mic Radio


"Wat doen jullie hier op een maandagavond in Columbia, Missouri.", vroeg Casey die net als wij al vroeg in The Music Cafe was. We vertelde dat we op doorreis waren naar Salt Lake City en in Jefferson City gehoord hadden dat hier een open mic was. Toen hij door had dat we uit Nederland kwamen, liet hij ons een gulden zien. "Hoeveel is dit in dollars." Ik moest hem helaas vertellen dat we al een paar jaar Euro's hadden, maar dat het ooit een halve dollar was. "He, speel jij blues?", was zijn volgende vraag. Ik vroeg hoe hij dat wist. "De man van de tweedehands boekenzaak, vertelde dat er een gitarist uit Nederland op de open mic zou spelen."
Ik had in de boekenzaak uitgebreid met de verkoper gesproken over Blues, Jazz en gitaarspelen. Het bleek dat zijn zoon gitaarleraar was aan de Universiteit in Boston en samen met John Scofield en Pat Metheny had gestudeerd aan Berkeley. De zoon organiseerde workshops met Scofield en Metheny in heel het land. "Ik geloof zelfs dat ze bij jullie in Europa ook wat organiseren, ik zoek het wel even op." Even later liet hij me een folder zien, waaruit bleek dat Frankfurt, Germany volgens Amerikaanse normen vlakbij is.
Ik had 3 boeken gevonden, een met allemaal teksten van oude Bluesgitaristen, zoals Bukka White, Son House, Muddy Waters en B.B. King een ander over Woody Guthry, troubadour uit de eerste helft van de vorige eeuw. De derde was een autobiografie over singer/songwriter Richard Thompson.
Toen ik na het spelen het podium verliet, kwam Casey gelijk op me af. "Hoe lang blijven jullie hier." We vertelden dat we morgen weer verder wilden. "Jammer, ik heb woensdagavond een radioshow op KOPN 89.5, een bluesprogramma het eerste uur en het tweede uur is er altijd een artiest die live speelt. Het zou schitterend passen in het programma. Even later waren in de muziekbibliotheek van de studio en werden voorgesteld aan de leiding van het radiostation. Het eerste wat ik deed was checken of ze iets van John Martyn hadden, helaas niet, maar gelukkig wel van Richard Thompson en John Scofield. We spraken af voor woensdag half 10.