Logboek 15 Pacific North-West

Jos and the Heroes
Jazzgitarist Stanley Jordan, John Renbourn een gitaarheld sinds mijn 16de, Michael Gurian de bouwer van mijn eerste goede gitaar en Jeff Pevar van Crosby, Stills and Nash. Genoeg bijzondere ontmoetingen om er weer een jaar op te kunnen teren.

L.A.
In L.A. bij McCabes een concert meegemaakt in de gitaarzaak, zondagmiddag geshopt in Santa Monica en de volgende dag een bezoek gebracht aan de Getty Villa in Malibu. Na ruim 1 uur was het feest voorbij. Algehele stroomstoring, geen wc's die werkten, geen verlichting op de schilderijen, waarschijnlijk geen alarm dat het deed, want iedereen moest het pand verlaten en we werden onder escorte naar onze auto gebracht. Dan maar naar het strand van Malibu. Jack Nicholson nog voorbij zien komen in zijn limo, dik en onderuit gezakt. Ook Jack wordt binnenkort 70 jaar. Nog een laatste open mic in de Kulak's Woodshed om vervolgens bij Alex de GetAway Van weer in te leveren.

Golddiggers
In een oud Goudmijnwerkersstadje de sfeer opgesnoven van het ouderwetse goudzoeken. Na afloop nog meegedaan met de session in de Saloon. "Is dat een Iers deuntje?" "Dat zou heel goed kunnen, ik dacht dat het uit de Appalachen kwam."

Allied Luthiers & LMI
Bij twee van de grootste houtleveranciers geweest voor gitaarbouwers. Bij Allied Luthiers kreeg ik te horen dat ik wel het hout mocht fotograferen, maar niet de hal. "Ik wil de concurrentie laten geloven, dat ik een hele grote ben." zei de eigenaar van het eenmansbedrijfje, die net zijn vrouw had ingewerkt als secretaresse. Bij de concurrentie LMI ging het er wat ontspannender aan toe. Toen een van de verkopers "gitaar" riep door de omroepinstallatie, kwamen 20 medewerkers allemaal even kijken naar het nieuwste produkt die een van de aanwezige gitaarbouwers had gemaakt. Natuurlijk moest er door iedereen ook nog op gespeeld worden.

On the road
Vanuit Bend naar Hearldburg gereden door schitterende landschappen, Mount Shasta, bruinkool velden en heel veel wijnvelden. In Hearldburg een fles wijn gekocht van oude wijnstokken. In de wijn zaten allerlei verschillende wijndruiven van Zinfandel tot Shyrah, maar op een oude Italiaanse wijze vervaardigd. Heel bijzonder.

The Breedlove guitarfestival
Bij ons bezoek aan de Breedlove gitaarfabriek werden we rondgeleid door Steven Tate die voor ons 2 vrijkaartjes regelde voor het gitaarfestival van Breedlove .

High Desert Museum in Bend
In het High Desert Museum in Bend een indruk gekregen van de leefwijze in dit gebied rond 1880. Kolonisten levend van de houthandel, Trappers op jacht naar Bevers en Otters en andere dieren die voor zeldzaam bont zorgden. En Native Americans die van wat de natuur in de verschillende seizoenen te bieden had.

Newberry Vulcanic National Monument
Lavabeds met tussen het gewone lavepuin het glasachtige Obsidian, dat door de Indianen (Native Americans) gebruikt werd voor speerpunten en andere snijvoorwerpen. In de zeventiger jaren zijn er een aantal hartoperaties verricht waarbij de scalpels van Obsidian waren. De wonden gemaakt met deze scalpels, waren sneller genezen met een veel kleiner litteken.

Crater Lake National Park
Crater Lake is 7000 geleden door een vulkaanuitbarsting onstaan 100 keer krachtiger dan de uitbarsting van St Helene in 1980.

Fire and Rain
De Cascade Mountains hebben regelmatig last van bosbranden, maar tegenwoordig laat men de branden op een natuurlijke manier uitgaan, zodat Pondarossa bomen de kans krijgen om zich te verspreiden, want die hebben bosbranden nodig om hun zaden te laten groeien.

Rainier and Mount St Helens
Deze twee bergen waren eens ongeveer evenhoog, maar in maart 1980 verloor Mount St Helens haar top en veroorzaakte de zwaarste vulkanische uitbarsting in de 20ste eeuw, binnen seconden werden duizenden bomen omver geblazen als luciferhoutjes. De uitbarsting was 15 keer zo sterk als de atoombom op Hiroshima.

North Cascades Mount
North Cascades prachtig Natinal Park waar we flink hebben gewandeld, overnacht in Concrete, een plaats wat zijn naam te danken heeft aan het beton wat daar gemaakt werd voor de dammen die men bouwden in de dertiger jaren. Verder bleek er tot onze verbazing een fabriek te zijn waar ze hout bewerken voor instrumentenbouw, Pacific Rim Tonewoods. Een van de beste in de wereld. Dus ik kon het niet laten om wat plankjes mee te nemen. Walnoten en Cedar. Ik heb nu genoeg hout om zelf een paar gitaren te bouwen.


And the music goes on
In 5 dagen Seattle meer muzikale helden gezien dan in een heel jaar in Nedereland. Eerst naar Stanley Jordan geweest in de JazzAlley. Speelt tapping op zijn gitaar, wat ik voor het eerst hoorde spelen door Terence Hansen. Geen wonder omdat Stanley een van zijn helden is. Daarna naar John Renbourn in de Tractor Taverne een intieme club, waar een van mijn gitaarhelden speelde. Hij speelde zelfs een paar nummers die ik nu eindelijk ook kan spelen, maar dan toch anders. na afloop backstage geweest en hij heeft beloofd om nog eens naar Rotterdam te komen. "What a place that is." Vervolgens naar een open luchtconcert van Crosby, Stills, Nash & Young waar we een 4 uur durend optreden zagen met als thema: Freedom of Speech. Hoogtepunt van de avond was het massaal meezingen van Lets Impeach the President. Daarna zijn we naar Rob Girdis,een locale gitaarbouwer geweest, die ons weer op het spoor zetten van Michael Gurian , de bouwer van mijn eerste goede gitaar. Zelfs nog een bezoek gebracht aan zijn fabriek in Seattle, waar hij verschillend werk doet voor Martin, Guild, Tacoma etc.

Experience Music Project
In Seattle naar een museum geweest dat in eerste instantie was opgericht om allerlei spullen van Jimi Hendrix tentoon te stellen, maar tijdens de bouw veranderde de hele opzet van het museum. Er zijn nu klassen waar jonge kinderen muziek leren componeren, samen spelen en met muziek kunnen experimenteren. Verder kunnen bezoekers in een aparte ruimte verschillende instrumenten bespelen en wie echt lawaai wil maken kan in een isoleercel te keer gaan. Er is aandacht voor heel veel verschillende muziekstromingen, inclusief de Crunch van Nirvana en Pearl Jam. De gitaartentoonstelling van oude en ultra-moderne gitaren is alleen al een bezoek waard voor een gitaarliefhebber.

Seattle
Met de Ferry naar Seattle, Pike Street Market met Rachel het spaarvarken voor de daklozen. Verse vis en de eerste Starbuck in de stad waar koffie drinken een cultuur op zich is. Prima accapella groep die blues en R&B zong. In de wijk Ballard, gesticht door Scandinaviers aan het eind van de 19de eeuw, al een vaste stek gevonden. Goede clubs om naar muziek te luistern. Tractor Taverne met singer/songwriter Michelle Malone. En nog veel meer muziek op het programma.


Hurricane Ridge in Olympic NP
Port Angeles is het havenstadje waar de trail naar de Hurricane Ridge begint. Hoge bergen, beren, sneeuw, weide bloemen en kilometers zicht.

Hoh Rain Forest in Olympic NP
Het spook- of sprookjesachtig bos, prima lokatie voor een Harry Potterfilm.

Jos the Tree-Hugger
De grootste Sitka-spruce in de wereld en de grootste Cedar in de wereld. Hoeveel gitaren kunnen we daar van maken? Onze oude dag aan het strand van Olympic National Park is dan wel verzekerd.

Portland Oregon
Volgens sommigen de beste Amerikaanse stad om in te wonen. Erg Europees wat mentaliteit betreft en volop leven in de brouwerij. Over brouwen gesproken, ze maken bier zoals in Europa alleen de Belgen dat kunnen. Nog geshopt in de grootste boekhandel van de USA in het trendy Pearl District. Een boek over de blues gekocht en een boek hoe ik mijn nieuwe gitaar zelf kan gaan bouwen. Schitterende Chinese tuin.

Jos the Guitar-repairman
Een oude Martin 0018 uit 1926 bespeeld, helaas was 7000 dollar cash niet gelijk beschikbaar. De aanschaf van mijn nieuwe gitaar was iets minder exclusief. Een Takamine imitatie van een D18. Toch nog altijd uit 1978 met echt Sitka spruce bovenblad en mooie Mahony achter- en zijkanten. "Deze gitaar heeft wel wat afstel werk nodig, als je het zelf kan is hij 100 dollar goedkoper en kan hij gelijk mee." Dus mijn lessen bij Gonzo in de praktijk gebracht. De brug iets afgeschaafd en het kammetje afgevijld. Geluid prima, bespeelbaarheid redelijk. In Seattle is de test.

Oregon Coast
Schitterende kusten tussen Newport en Portland. De Scenic Route langs Cape Kiwanda, Cape Look Out en Cape Meares.


Crescent City Oregon Coast
Eerste kennismaking met de ruige kusten van het Pacific North-West. Hooibergachtige rotsen in zee en resten van Redwoods op het strand.

Avenue of the Giants
In Noord California loopt parallel aan de 101de Avenue of the Giants een weg dwars door een Redwood Forest. De hoogste bomen van de wereld staan hier, 112 meter. Meer dan 2000 jaar oud, echte old growth.

Klik op de foto's

Point Reynes het episch centum tijdens de grote aardbeving van 1906.
In Point Reynes de Earthquacke trail gedaan, waar de aarde in 1906 ruim zes meter Noordwaarts verschoof. Een nietsvermoedende koe viel in de ontstane scheur, maar toen na 20 seconden de aarde zich weer sloot, bleef alleen zijn staart nog boven de grond. Een hek laat de verschuiving van dePacific Plate goed zien. Het landschap vertoont veel kenmerken met Mull of Kintyre in Schotland.


Klik op de foto's

Sausalito
Weer eens bij Kinko's geslapen in Sausalito een zeer luxe badplaatsje met nog wat ruimte voor wat alternatievelingen zoals te zien was aan hun boothuizen. Via Highway 1 weer in de mist terecht gekomen om op een geheel andere manier van de Sycamore trees te genieten.

Klik op de foto's

Eric Schoenberg guitarshop in Tiburon
Eric Schoenberg heeft in zijn eentje in de zeventiger jaren ervoor gezorgd, dat Martin het OM model bleef maken. Eigenlijk waren ze vergeten hoe dat precies moest. Maar met de hulp van Eric en een aantal OM Martins uit de twintiger jaren zorgde hij voor een revival van dit model. Martin had zich in die jaren helemaal toegelegd op de Dreadnought. In zijn shop op een 1929 0045 Martin gespeeld. Ongelooflijk geluid, maar 20.000 dollar is een hoop geld. Oke dan maar een Stella proberen uit 1925 met evenveel inleg. Dit model komt bekend voor. Dit zelfde model staat op de cover van een boekje dat ik in Memphis heb gekocht over Stella gitaren. Toch nog altijd 8000 dollar, sorry, No can do. Dan maar een Stella met een hals met Mother of Toiletseat inlay. Toch nog 5000 dollar. Gelukkig hing er in de vitrine een Moustache van de Nederlandse gitaarbouwer Thijs van de Harst. Wellicht is dat toch nog een optie.

Klik op de foto's

Tiburon in the Bay Area
Via San Francisco naar Tiburon gereden. Omdat de mist elk zicht belemmerde was er geen reden om vanaf de Twin Peaks mooie overzichtfoto's te maken van de Frisco Bay. In Tiburon en Sausalito was het echter schitterend weer met genoeg zeilboten op de baai. Prachtige zonsondergang in State Park Marin Headlands.


Klik op de foto's

Santa Cruz Guitar Compagnie
Richard Hoover, de oprichter van Santa Cruz Guitar Compagnie, was afwezig in verband met de NAMM in Austin. De grootste muziekbeurs ter wereld. Maar Josef, chef hout-inkoop, leidde ons vakkundig rond. Eerste les in hout-tapping en flexing. Verder nog allerlei vreemde houtsoorten onderzocht zoals Sycamore(Plataan). Larry Robinson die de miljoenste Martyn gitaar heeft ingelegd, heeft ook voor het 10.000ste Santa Cruz model fraai inleg werk verricht.


Klik op de foto's

Een bungalow van schelpen en aangespoeld wrakhout.
Via Highway 101 naar Cambria waar we een zeer aparte bungalow van de Nitt Witt Captain hebben bezocht. Een huis gemaakt van schelpen en aangepoeld wrakhout, daarna nog even langs de Moonstone Landing Beach om vervolgens landinwaarts te gaan vanwege de mist. Prachtig gezicht vanuit de bergen met de mist laag over de Pacific. 's Avonds langs het strand gelopen van Santa Cruz op zoek naar de Natural Bridges.


Klik op de foto's

Santa Barbara
De eerste stop langs Highway 1 was Santa Barbara. Mooie stad met heerlijk weer en een van de meest bezochte missions langs de kust.


Klik op de foto's

Back in LA and get in the Getty Centre
Getty Centre in LA is een van de mooiste musea in de wereld. Toegang gratis, parkeerplaats 7 dollar en waar je met gemak een hele dag kan blijven. We hebben slechts de fotoafdeling en de schilders uit de 19de eeuw bekeken. Schitterend uitzicht over LA.


Klik op de foto's.